Home / Kultur / Kim Larsen – folkets stemme
Wikimedia Commons

Kim Larsen – folkets stemme

Af: Sisse Skovbakke

Gasolin ”Rabalderstræde”, 1975

Vi kan ikke komme udenom Kim Larsen og Gasolin, hvis vi skal fortælle om dansk rock. De var ikke de første, men de blev et af de største bands, vi har kendt i nyere tid.

I Gasolin var Kim Larsen forsanger og guitarist, Willi Jønsson spillede bas, Søren Berlev trommer, og sammen med guitaristen Franz Beckerlee (som også var en dygtig jazz-saxofonist) blev Gasolin til 70’ernes mest populære rockband.

De var frække på en charmerende måde. Teksterne var enkle og også lidt barnlige, så vi lærte dem hurtigt og kunne synge med på alle sangene, når vi var til fest med de andre unge. Vi drak sodavand, dansede og sang med på ”Rabalderstræde”, ”Kvinde min” og de andre hits. Min egen ungdom og Gasolin kan ikke skilles ad – jeg var meget genert, lidt for klog og kikset, men når jeg gik til skolefest, var det sammen med Kim Larsen og Gasolin.
Han kan synge poetisk om kærlighed, forelskelse og tilgivelse, så selv en teenager med bumser og et såret hjerte kan forstå det. Det er ikke stor kunst, men det er solid og ægte rockmusik.

”Kvinde min”, 1975

Han synger i virkeligheden rigtig grimt – hans mund er kæmpestor, hans stemme er hæs, men det gør ikke noget. Folk tænker jo, at her har vi endelig en rockstjerne, som er uperfekt ligesom os. Og han synger om de ting, som vi kender, på et sprog som vi selv taler. Her er sangen om fyren, der overtager sin onkels frugtbod på Strøget – fattigdom går tit i arv, og nogle af os kommer bare aldrig længere end til bunden af samfundet.

” Køb bananer”, 1979

Du har allerede opdaget, at danskerne er vilde med at synge sammen – vi har sangbøger, som vi synger i, når vi er sammen til møder eller til familiefester – og mange de sange, som stort set alle danskere kan synge med på, er skrevet af Kim Larsen.
Masser af skolebørn har sunget og spillet med på ”Midt om natten” i musiktimerne i folkeskolen. Sangen handler om problemer imellem grupper af unge og samfundet omkring dem, også politiet, og den er meget kritisk overfor det, som vi kan kalde ”systemet”. Den er bare et rocknummer – og i øvrigt fra en film, som Kim Larsen skrev musikken til og selv spillede en hovedrolle i – men mange danskere synes, at det er deres egen sang.

”Midt om natten”, 1983

På det her tidspunkt er Gasolin blevet opløst, Kim Larsen er gået solo og har samlet en gruppe, som kaldte sig Bellami. Kim Larsen er stærk modstander af uligheden i samfundet, og han er altid solidarisk med de svageste. Meget af hans musik handler om at leve på bunden af samfundet.

”Vi er dem, de andre ikke må lege med”, 1986 

Det sidste nummer en farvelsang. Mange skoleelever har garanteret sunget den, måske før en ferie eller inden de skulle rejse hjem fra efterskole. Den er så god at tude til! Der er også mange, som beder om at måtte bruge den i kirken ved begravelser. Det er ikke alle præster, som er glade for den, for de synes ikke, at den handler om Gud, men rigtig mange mennesker synes at den passer fint, når livet er slut.

”Om lidt blir her stille”, 1986

About Radio Sawa

Check Also

Fem uskrevne regler på jobbet

Som nyankomne kan det være svært at forstå de mange uskrevende regler på den danske …

Fusionsjazz i Danmark

Fra 1980 bliver jazzen blandet med andre slags musik, og vi kalder det ”fusionsjazz”.  Man …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: