Home / Nyheder / Lækket notat afslører detaljer om tvangsvuggestuer

Lækket notat afslører detaljer om tvangsvuggestuer

Den borgerlig-liberale regering pusler med en plan, som skal tvinge etårige børn i belastede boligområder i vuggestue, hvor de bl.a. skal være mest muligt vågne og lære om danske traditioner og demokratiske værdier.

Jyllands-Posten er i besiddelse af et brev fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) og et regeringsnotat, der detaljeret beskriver den model, der ligger på bordet lige nu i de sidste ghettoforhandlinger, der mangler at blive afsluttet.

Af notatet fremgår det, at børn fra udsatte boligområder skal ind i et såkaldt »obligatorisk læringstilbud«, når de er et år, hvis ikke forældrene selv sørger for at få barnet i vuggestue.

Børnene skal ifølge den foreliggende model være der 25 timer om ugen. Timerne skal fordeles »jævnt over ugens fem dage«. Lederen af daginstitutionen skal registrere komme- og gåtider og tjekke, at barnet er tilstede i de påkrævede timer. Hvis ikke det er tilfældet, ryger børnechecken. Kommunen skal beslutte, hvornår på dagen barnet skal være der. Ifølge regeringsnotatet skal det sikre, at »timerne er placeret mest muligt, når børnene er vågne«.

Netop den del har Dansk Folkeparti presset på for.

»Det er jo ikke et læringstilbud at sove til middag,« siger folketingsmedlem Jeppe Jakobsen (DF), der forhandler på partiets vegne.

Pædagoger protesterer
Målet er få fat i børn, der lever isoleret fra det danske samfund, og udvikle deres »danske sprog, generelle læringsparathed og kendskab til danske traditioner«.

Derfor skal der også iværksættes forløb for børnene, så de introduceres for »danske traditioner og højtider i forbindelse med f.eks. jul, påske, grundlovsdag, fødselsdag og fastelavn«. Det påtvungne tilbud skal være gratis for forældrene, men Mai Mercado skriver, at forældrene selv skal betale for »bleer, frokost og frugt«.

Elisa Bergmann, formand for pædagogerne i BUPL, advarer mod detailstyringen.

»Den kontrol vil bare avle modstand. Det lyder som et rigtig dumt udgangspunkt pædagogisk set,« siger hun.

Forældrenes Landsforening er også kritisk.

»Når der lægges så firkantede rammer ned over, hvad én gruppe børn skal igennem, kommer det til at gå ud over alle børn,« siger formand Louise Gjervig Lehn.

Forslaget ventes ifølge ministeriet at koste ca. 100 mio. kr. årligt og få 500-700 ekstra børn i dagtilbud.

Børne- og socialminister Mai Mercado ønsker ikke at lade sig interviewe, mens forhandlingerne pågår, men udtaler i en skriftlig kommentar, at »regeringen vil give børnene en bedre start, så de er klar til skolen«.

 

NIKOLAJ RYTGAARD
MIE LOUISE RAATZ

Jyllands-Posten 

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: