Home / Ugens Nyheder / Ugens nyheder 17

Ugens nyheder 17

overskrifter
– En ny overensindkomst på plads
– regeringen præsenterer en energiplan
 Enhedslisten: Næste valg må ikke blive et udlændingevalg
– Kongehuset gav millionunderskud i 2017
– Ifølge ny måling næste statsminister er Mette Frederiksen

Der er nyt i forhandlingerne mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. I starten af ugen sagde fagforbundet, LO ja til en aftale med regionerne. Senere på ugen blev der lavet aftaler med alle fagforbund, der repræsenterer alle ansatte i regionerne. Aftalen for LO-ansatte går blandt andet ud på en lønstigning på 8,1% over de næste tre år. Derudover siger regionerne, at de ikke har planer om, at pille ved den betalte frokostpause. Fagforbund der repræsenterer sygeplejerskerne og akademikere har fået en mindre lønstigning.
Til gengæld får de betalt frokostpause. Det er frokostpausen som er en af de helt store knaster på det statslige område og i kommunerne.
Ritzau.

Der er også fremskridt for kommunerne og landets lærere. De er også kommet frem til en aftale med 8,1% i lønstigning over de næste tre år Betalt frokostpause er også en del af aftalen modsat LOs aftale med regionerne. Problemet med lærernes arbejdstid bliver nu løst gennem en kommission. Den skal undersøge, hvad der er bedst, og om nedskæringen i forberedelsestiden går ud over kvaliteten i undervisningen.
DR.

I lørdags blev den sidste aftale indgået. De statsligt ansatte er blevet enige med statens forhandler, innovationsminister, Sophie Løhde. De statsligt ansatte får en lønstigning på 8,1% over de næste 3 år.De får ligesom lærerne også en betalt frokostpause. Med de tre aftaler for ansatte i kommunerne, regionerne og staten kommer en storkonflikt med lockout og strejke højst sandsynligt ikke på tale. Men først skal medlemmer i fagforbundenes stemme om aftalerne.
DR.

Der er nyt i forhandlingerne mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. LO-forbund har sagt ja til en aftale med regionerne. Senere på ugen blev der lavet aftaler med alle fagforbund. Det vil sige, at de er blevet enige, og at ansatte i regionerne ikke er med i en mulig storkonflikt. Aftalen for LO-ansatte går blandt andet ud på en lønstigning på 8,1% over de næste tre år. Derudover siger regionerne, at de ikke har planer om, at pille ved den betalte frokostpause. For fagforbundene, der repræsenterer sygeplejerskerne og akademikere har fået en mindre lønstigning. Til gengæld får de betalt frokostpause. Det er frokostpausen som er en af de helt store knaster på det statslige område og i kommunerne.
Ritzau.

Der er også fremskridt for kommunerne og landets lærere. De er også kommet frem til en aftale med 8,1% i lønstigning over de næste tre år Betalt frokostpause er også en del af aftalen modsat Los aftale med regioerne. Problemet med lærernes arbejdstid bliver løst gennem en kommission. Den skal undersøge, hvad der er bedst. Der mangler stadig en aftale på det statsligt ansatte.
DR.

Der er kommet dom i en af de mest drabssager i Danmark, Ubådssagen. Peter Madsen er dømt skyldig i drab. Han er også kendt skyldig i seksuelt at mishandle den svenske journalist, Kim Wall. Sidst er han også kendt skyldig i at at behandle lige på en forkastelig måde. Peter Madsens forsvarer anker dommen.
DR.

Nye tal viser, at kvinder med muslimsk baggrund får flest aborter. Selvom antal af aborter blandt indvandrere er faldet, får indvandreres børn relativt flere aborter end etnisk danske kvinder. Formanden for Arabisk Forening er overrasket over tallene. Formanden siger, at det måske kan skyldes, at kvinderne ikke ønsker flere børn eller at der er problemer i ægteskabet.
DR.

Det går godt for dansk økonomi og på arbejdsmarkedet. I februar blev der sat rekord i den private sektor med 2600 nye medarbejdere. I alt er 1,9 ansat i den private sektor. Det er det højeste antal i historien.
DR.

I denne uge er regeringen kommet med en ny energiplan. Det første mål er at 50% af al energi i 2030 skal være vedvarende. Det andet mål er billigere energi til befolkningen. Derudover vil regeringen lave den største havvindmøllepark.
Jyllandsposten.

Landets kommuner får en halv mia. kroner til sosu-assistenter på deltid. Den halve mia. kroner skal give mere arbejde til sosu-assistenter, som ønsker mere end deltidsarbejde. Der mangler også flere hænder i ældresektoren, så de 500 mio. bliver budt velkommen.
DR.

Enhedslisten har lavet en 100-dages plan. Den blev præsenteret ved årsmødet. Budskabet var klart. Næste valg må ikke blive et udlændingevalg. Fokus bør i stedet være på klimaet.
Jyllands-Posten.

Når Enhedslisten går til Folketingsvalg næste gang, bliver det uden store profiler. Enhedslisten står til at miste 6 ud af 14 folketingsmedlemmer, som blev valgt ind i 2015 ved sidste Folketingsvalg. Grunden er, at Enhedslisten har en regel om, at man kun kan stille op i en periode. Bagefter er det andres tur. Det er politikere som Johanne Schmidt Nielsen og Pelle Dragsted, der blandt ikke er at finde på valglisten til næste valg.
Ritzau.

Flere børn bliver vaccineret mod sygdomme som stivkrampe, mæslinger, polio og røde hunde.
Gennemsnitlig bliver 95% af børn i Danmark nu vaccineret. For at man kan udrydde for eksempel mæslinger, skal netop 95% have fået vaccinen. De 95% er en stigning på 6% siden sidste år.
DR.

Regeringen har planer om at lave en stor vindmøllepark i havet. Den skal lave strøm som svarer til strømforbruget for Danmarks 7 største byer. Men partier i rød blok vil have flere vindmølleparker. For eksempel ønsker Enhedslisten 4-5 havvindmølleparker inden 2030.
DR.

Kongehuset har underskud for 2017. Underskuddet er på 2,8 mio. kr. Det er stigende løn og ekstra udgifter, som er skyld i underskuddet. På et år modtager Dronningen 81 mio. kroner.
DR.

Nye tal viser, at halvdelen af danskerne sidder ned mere end 8 timer om dagen. Mange sidder foran en computer i løbet af dagen og får ikke rørt sig nok. Risikoen for at få diabetes og hjertesygdomme bliver dermed større. Det er især i fritiden at problemet er størst. Det er nemlig her, at danskerne ofte også har usunde vaner Det kan være slik og chips foran fjernsynet.
DR.

Det går bedre for Liberal Alliance. Fra at stå til at miste hver anden vælger, ligger partiet nu på 6,2% Det er den bedste meningsmåling i 8 måneder. Det viser en ny meningsmåling.
DR.

VI slutter af med endnu en meningsmåling.
Hvis der var valg i dag, ville landets statsminister hedde Mette Frederiksen. Rød blok står til at få få 94 mandater og blå blok 81. Socialdemokratiet og Mette Frederiksen går også frem. Fra 26,3 % ved sidste Folketingsvalg i 2015 til 28,6% af stemmerne. Socialdemokratiet er det største parti i Folketinget.
Jyllandsposten.

About Radio Sawa

Check Also

Ugens nyheder 25 نشرة الأخبار الأسبوعية

Overskrifter  – En ny minister i Lars Løkke Rasmussens regering. – DF truer med at …

Ugens nyheder 24نشرة الأخبار الأسبوعية

Overskrifter – Folkemødet på Bornholm slår et rekord med ca. 30,000 mennesker til åbning – …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: