Home / samfund / Uenighed om forslag om forbud mod omskæring af drenge.

Uenighed om forslag om forbud mod omskæring af drenge.

arda

Der er for tiden en indsamling af underskrifter til et borgerforslag om forbud mod omskæring af drenge. I øjeblikket er der 37 000 underskrifter. Hvis forslaget opnår 50 000 underskrifter, skal det behandles i Folketinget.

Partierne i Folketinget er nødt til at tage stilling til forslaget, for hvis det ikke opnår de 50 000 underskrifter, vil SF alligevel fremsætte det.

SF’s ordfører, Kirsten Normann Andersen, mener at drengene skal være fyldt 18 år. Så er de myndige og kan selv beslutte sig. “Det er et indgreb, der ikke kan laves om,” siger Kirsten Normann Andersen.

SF mener, at det er et sundhedspolitisk spørgsmål, om man skal kunne lave et operativt indgreb på et barn, uden at der er en lægelig grund til det. Hensyn til religiøse minoriteter har ikke fyldt meget i SF’s overvejelser.

De tre største partier, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre, havde i onsdags ikke lagt sig fast på, hvad de mente.

Andre partier har bestemt sig til at stille deres medlemmer frit. Så den enkelte kan stemme efter sin overbevisning. Uden at de er underlagt partidiscplinen. Det gælder for eksempel Alternativet, Liberal Alliance og de Konservative.

Det er organisationen Intact Denmark, der står bag indsamlingen af underskrifter. Deres talskvinde, Lena Nyhus, gør opmærksom på, at omskæring aldrig har været diskuteret i Folketinget. Hun mener, at det skyldes, at et ønske om at beskytte minoriteter har vejet tungere end hensynet til børns rettigheder.

Det Jødiske Samfund i Danmark opfatter forslaget som et angreb på religionsfriheden. Jødisk tradition er, at drengebørn skal omskæres på ottendedagen efter fødslen.

På det tidspunkt er indgrebet ukompliceret, siger formanden Dan Rosenberg Asmussen. Der vil være større risiko for komplikationer, når man er 18 år.

Desuden vil et forbud forhindre den jødiske tradition Bar Mitzwah, fordi det forudsætter, at drengen er omskåret. På samme måde som den kristne dåb er en forudsætning for konfirmationen.

Dan Rosenberg Asmussen mener, at der er mange forhold, hvor samfundet ikke blander sig i forældres beslutninger. For eksempel forbyder man ikke gravide kvinder at drikke alkohol, og man blander sig ikke i, om barnet udsættes for passiv rygning eller usund levevis.

På de punkter kommer samfundet med anbefalinger; men man forbyder det ikke.

Lena Nyhus fra Intact Denmark siger, at det handler om, at beskytte børns grundlæggende rettigheder. “- Hvis man skal have ændret på sine kønsorganer, mener vi, at det er noget, man skal beslutte selv som voksen,” siger hun.

Dan Rosenberg Asmussen kalder forslaget et opgør med 400 års tradition for tillid og tolerance. “Man vil forhindre jøderne i at udøve deres religion,” siger han og tilføjer, at han opfatter det som dybt krænkende.

 

JyllandsPosten

About Radio Sawa

Check Also

Fagforbund advarer: Syrere kan blive konjunkturgidsler

Danske virksomhed har for alvor åbnet døren for flygtninge, der i højere grad har fået …

Dansk Flygtningehjælp: Danmark kan tage flere flygtninge

Var antallet af mennesker på flugt verden over reduceret, ville det være en succes, at …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: