Home / Nyheder / Landbruget er på vej mod en ny krise
Foto> Line Ømes

Landbruget er på vej mod en ny krise

Indtjeningsfesten i dansk landbrug er ved at være forbi. Priserne på vigtige landbrugsvarer som svinekød, smågrise og smør styrtdykker, og flere økonomer vurderer, at erhvervet er på vej ind i en ny lavkonjunktur.

Prisen på landbrugsvarer falder nu, fordi landmænd i hele verden har øget produktionen efter en periode præget af relativ god indtjening.

For de danske landmænd er det alvorligt, at højkonjunkturen allerede klinger af. Sektoren har siden 2008 været igennem en historisk dyb krise, som har udløst kæmpe underskud. Først i løbet af 2016 begyndte landmændenes indtjening for alvor at stige.

For svineproducenterne er højkonjunkturen formentlig allerede slut. Prisen på smågrise er på få måneder faldet 30-40 pct., mens svinekødsnoteringen er faldet 22 pct.

Mælkeproducenterne har også passeret toppen, men kan forhåbentlig klare sig igennem 2018 med en svagt faldende indtjening, inden nedturen må forventes at accelerere i 2019. Mejeriet Arla netop sænket mælkeafregningen og varslet flere prisfald i den kommende tid.

Den tredjedel af landmændene, der har lavest indtjening, begynder at løbe ind i betydelige underskud.

 

FINANS.DK

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: