Home / Nyheder / Udenlandsk arbejdskraft uden for EU fylder mere i det danske arbejdsmarked
(Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Udenlandsk arbejdskraft uden for EU fylder mere i det danske arbejdsmarked

arda

En ny undersøgelse foretaget af Nykredit viser at personer som ikke kommer fra EU fylder stadig mere på det danske arbejdsmarked.

Undersøgelsen viser at den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande stiger for første gang mere end den EU-landene.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer mener, at tallene giver et udryk for at den danske økonomi og den nuværende økonomisk genrejsning er dybt afhængigt af arbejdskraft fra andre lande.

Tallene viser helt præcist, at antallet af personer i job fra tredjelande er steget med 8460 personer over det seneste år. I samme periode er den udenlandske arbejdskraft fra EU-landene kun steget med 6250 personer.

Det er særligt rengøringsbranchen, hoteller og restauranter samt sundheds- og socialvæsenet, der ansætter den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande.

Arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent hos Dansk Erhverv, Peter Halkjær, mener at det er meget positivt at flygtninge fylder mere i arbejdsmarkedet.

– Dels er det rigtig positivt, at flygtninge nu i stigende grad er på vej ind på arbejdsmarkedet. Men samtidig har vi også en udfordring, fordi det flow af arbejdskraft ind på arbejdsmarkedet, vi har set fra landene omkring os – især fra de europæiske lande – er aftagende. Og det kan godt gå hen og give udfordringer for danske virksomheder og økonomi på sigt, siger han.

Han peger også på, at Danmark og den dansk økonomi er afhængige af udlandske arbejdskraft.

Danmark, dansk økonomi, arbejdsmarked og virksomheder er i den grad blevet afhængige af udenlandsk arbejdskraft. Hvis ikke vi havde haft udenlandsk arbejdskraft de sidste fire år, så havde vi ikke haft den vækst i beskæftigelsen heller ikke i dansk økonomi, som vi har set, tilføjer han.

I analysen fra Nykredit kan man også se, at den udenlandske arbejdskraft samlet set er kommet op på 245.000 personer, hvilket er rekord.

Det er ikke muligt at se, hvilke lande uden for EU den nye arbejdskraft præcis kommer fra. Men en stor del kommer fra Syrien, mens der også er en pæn fremgang fra lande som Somalia, Ukraine og Tyrkiet, skriver Berlingske.

/Ritzau/

About Radio Sawa

Check Also

Liberal Alliance: Dansk Folkeparti dyrker splittelsen i blå blok

På dagen, hvor Dansk Folkeparti skyder det politiske år i gang på et sommergruppemøde i …

Flere flygtningeudgifter skal tælle som ulandsbistand

Nye regler fra OECD vil formentlig få den danske udviklingsbistand til at vokse. I hvert …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: