Home / Nyheder / Regeringen vil stramme reglerne for udvisning
Foto: Mogens Flindt/Polfoto

Regeringen vil stramme reglerne for udvisning

Ministre vil præcisere i loven, hvornår udlændinge kan dømmes til udvisning. Et nybrud, siger professor. En tynd omgang, mener DF.

NIKOLAJ RYTGAARD

Regeringen vil med en ny strammerpakke anspore de danske domstole til at udvise flere kriminelle udlændinge.

»Vi kan som politikere ikke nødvendigvis vente på, at domstolenes praksis retter sig med tiden. Det er vores ansvar som lovgiver at sætte nogle klare retningslinjer for, hvornår der kan ske udvisning. Der vil vi gå så langt, vi kan,« siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Regeringen foreslår at skrive i udlændingelovens bemærkninger, præcis hvornår udlændinge i almindelighed kan udvises baseret på praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det kan eksempelvis gælde udlændinge, som idømmes mere end et års fængsel, og som er født eller opvokset i Danmark, men ikke har stiftet familie.

»Vi ønsker at præcisere, at de skal ud af landet,« siger udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Netop denne gruppe er de seneste år blevet dømt til udvisning ved Menneskerettighedsdomstolen, hvorimod danske domstole flere gange har undladt at udvise, viser en analyse fra Institut for Menneskerettigheder, som regeringen vil læne sig op ad. Instituttets direktør, Jonas Christoffersen, vurderer, at en præcisering »vil have en effekt«.

Et nybrud med øget styring

Jens Vedsted-Hansen, professor i udlændingeret, kalder det »et nybrud«, at »man fra lovgivningsmagtens side vil forsøge sig med øget styring af domstolene på dette område«. Hidtil har lovens bemærkninger alene angivet i hovedtræk, hvordan Menneskerettighedsdomstolen afgør sager om udvisning. Derefter har det været overladt til domstolene selv at fastlægge, hvad det skal føre til i den enkelte sag.

Søren Pape Poulsen understreger, at den endelig afgørelse fortsat vil ligge hos domstolene.

Dommerforeningen hæfter sig ved, at regeringens forslag ikke bliver et diktat til domstolene.

»Jeg har forståelse for, at der er et politisk ønske om at se på det. Jeg mener bare, at vi allerede følger praksis, som den er aktuelt,« siger formand Mikael Sjöberg.

DF forventer at stemme for forslaget, men er alligevel skuffet.

»Det er en tynd omgang. Der vil formentlig stadig være meget kriminelle, som ikke udvises, fordi konventionen i sidste ende er vigtigere for regeringen end hensynet til danskernes retsfølelse,« siger Martin Henriksen (DF).

Jyllands-Posten

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: