Home / samfund / Hollandsk topforsker: Danmark – ikke Finland – har den bedste folkeskole
foto: Ole Lind

Hollandsk topforsker: Danmark – ikke Finland – har den bedste folkeskole

arda

Men pas på! Skolen risikerer at tage skade, hvis alt skal måles og vejes, advarer professoren Gert Biesta.

»Se på jeres historie. Fokuser på det, der er værdifuldt, og lad være med at smide det ud.« Det den siger den hollandske uddannelsesforsker, Gert Biesta. Han er professor på Institut for Uddannelse på Brunel University i London

I Danmark fremhæves Finland ofte som skoleeksemplet på en velfungerende skole.

Men det er skadeligt at være så besat af skolesystemet i Finland, advarer Gert Biesta, der i stedet har den danske folkeskole som forbillede.

Folkeskolen risikerer at blive som en fabrik: »Jeg kalder det en svineopdræts-logik. Landmanden giver svinene noget bestemt foder eller en bestemt behandling og måler så, om de bliver federe,« siger Gert Biesta.

»På samme måde afprøver man forskellige metoder i folkeskolen og måler, om eleverne præsterer bedre i test,« fortsætter han.

Thomas Aastrup Rømer, der er lektor i pædagogisk filosofi på Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) ved Aarhus Universitet, er enig med Gert Biesta.

»Finland præsterer højt i PISA-test, fordi landets skolesystem passer godt sammen med PISA-testen fra begyndelsen,«  siger Thomas Aastrup Rømer.

For Gert Biesta er undervisning en proces, ikke en metode, som kan standardiseres og måles. Der bliver forsket alt for meget i skole og uddannelse i øjeblikket

»Hvis man spiller klaver, skal man øve sig for at blive god. Man bliver ikke en bedre klaverspiller af at forske i spillets teknik. På samme måde er det usandsynligt, at lærerne bliver bedre til at undervise ved at forske,« siger han.

 

Jyllands-Posten

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

About Radio Sawa

Check Also

Imamer vil opfordre ansøgere til at omgå krav om håndtryk

At undlade at give hånd til personer af modsat køn handler ikke om mangel på …

Regeringen vil sikre bedre hjælp til de mest psykisk syge

Mennesker med de sværeste og mest invaliderende psykiske lidelser skal have bedre hjælp. Det mener …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: