Home / Nyheder / Liberal Alliance: Den økonomiske ulighed i Danmark er selvforskyldt

Liberal Alliance: Den økonomiske ulighed i Danmark er selvforskyldt

JESPER HVASS

Der er politisk strid om roden til ulighed, alt imens undersøger økonomer forholdet mellem adfærd og ulighed.

Selv om der rigtignok er store forskelle i størrelsen på danskernes formuer og indkomster, er den ulighed på ingen måde »uretfærdig«.

Økonomisk ulighed i Danmark er nemlig et udtryk for personlige valg, lyder det fra Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen.

»Det mest udslagsgivende i forhold til økonomisk ulighed er folks egne valg. F. eks. hvor meget de arbejder, og hvordan de bruger deres penge,« siger han.

»Derfor er meget ulighed i Danmark selvforskyldt og ikke et problem. Nogle vælger at købe et hus, og det kan give en større formue på sigt. Andre investerer og køber aktier frem for at tage på ferie,« fortsætter Joachim B. Olsen.

Folks valg af uddannelse er et andet eksempel, der er afgørende for ens løn- og formueforhold, lyder det fra LA.

Men de liberale glemmer de strukturer i samfundet, der skaber ulighed, lyder det fra den anden front i striden.

»Ulighed er ikke bare et resultat af, hvordan hver enkelt vælger. Arv har f. eks. en stor betydning for ens formue, og du kan altså ikke vælge, hvilken familie du vil fødes ind i,« siger finansordfører Pelle Dragsted (EL).

»Der er elementer af både struktur og egne valg i ulighed, men det er meget svært at fastslå, hvad der kommer først. Er det hønen eller ægget?« spørger han.

Enhedslisten advarer derfor om, at debatten om ulighed forskydes fra en klassisk økonomisk omfordeling til personlige valg og adfærd.

Men netop relationen mellem adfærd og ulighed er emnet for et kommende grundforskningscenter ved Københavns Universitet, Center for Økonomisk Adfærd og Ulighed.

Af et endnu ikke publiceret studie fra folkene bag kan man eksempelvis se, at ulighed i formuer i høj grad afhænger af folks evne til at udvise tålmodighed.

»Vores hypotese er, at dybe adfærdsforskelle imellem mennesker spiller en stor rolle for uligheden,« siger Claus Thustrup Kreiner, professor i økonomi ved Københavns Universitet og kommende leder af centret.

»Ulighed skyldes ikke blot forskelle i evner og tilfældige hændelser som f.eks. sygdom eller arbejdsløshed,« siger han.

 

Jyllands-Posten

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: