Home / Nyheder / Nu kommer markant flere nyankomne flygtninge i job
Foto: Jens Dresling

Nu kommer markant flere nyankomne flygtninge i job

Tobias Roed Jensen OG Steen A. Jørgenssen

Flere års nedgang er vendt til optur. Udviklingen glæder Inger Støjberg (V), men professor afviser, at regeringen kan tage hele æren.

Det går bedre med at få flygtninge i job.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fra slutningen af 2015 til slutningen af 2016 er lønmodtagerbeskæftigelsen steget fra 20 pct. til 27 pct. for flygtninge og familiesammenførte til flygtninge med tre års ophold i Danmark.

Andelen har ellers været faldende siden i hvert fald 2008, hvor hele 52,1 pct. af gruppen var i arbejde, men nu er nedgangen altså vendt.

Udviklingen glæder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

»Det kommer fra et meget lavt udgangspunkt, men det er godt, at tingene nu går i den rigtige retning. Det gør, at integrationen frem over bliver bedre og billigere, end den ellers var blevet,« siger hun.

Det er især mændene, som får arbejde, viser tallene. Her er andelen, som er i job, steget fra 29 pct. til 40 pct.

Inger Støjberg mener, at udviklingen særligt skyldes regeringens stramninger og lavere ydelser, som skal gøre det mere attraktivt at være i arbejde frem for på offentlig forsørgelse. Hun nævner blandt andet den lave integrationsydelse, kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen og de nye regler, som betyder, at flygtninge nu som udgangspunkt betragtes som jobparate, når de kommer ud i kommunerne.

Ifølge professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, Bent Greve, kan regeringen dog ikke tage hele æren for udviklingen.

»Hvis det synspunkt skulle være rigtigt, så skulle udviklingen gælde for hele gruppen af nyankomne flygtninge, men tallene viser, at det primært er de unge og i særdeleshed de unge mænd, som er kommet i arbejde,« siger han.

Bent Greve vil dog ikke afvise, at regeringens økonomiske incitamenter til at komme i job kan være en del af forklaringen, men han mener i stedet, at den positive udvikling især skyldes én ting.

»I samme periode som der er kommet flere nyankomne flygtninge i arbejde, er der sket en vækst i beskæftigelsen, hvor 38.000 flere er kommet i fuldtidsbeskæftigelse. Så det er en periode, hvor der har været gang i arbejdsmarkedet og større efterspørgsel efter arbejdskraft.«

Han fortsætter:

»Tallene fra Danmarks Statistik viser ikke så overraskende, at det især er de unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet. De har formentlig fået en række manuelle job, hvor der har været en efterspørgsel efter arbejdskraft. Selve arbejdsmarkedssituationen spiller en betydelig rolle for, at vi har fået 7 pct. flere nyankomne flygtninge i arbejde og især for mænd.«

Bent Greve peger på, at det danske arbejdsmarked oplevede en lignende situation før sidste finanskrise. Her steg andelen af indvandrere i arbejde også i takt med den stigende efterspørgsel på arbejdskraft.

positive udvikling. Men hun er samtidig ikke enig i hele professorens analyse:

»Det er jo bestemt positivt, at beskæftigelsen generelt stiger. Men der har været økonomiske opsving før, og det har jo ikke betydet, at flygtninge og indvandrere kom i arbejde på samme niveau som andre,« siger hun.

Kommunerne, som får flere flygtninge i job, og virksomhederne, der ansætter de tilankomne i praktikstillinger eller regulære job, fortjener også ros for at bidrage til integrationen, understreger Støjberg.

Jyllands-Posten

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: