Home / Nyheder / Tætte bånd mellem Danmark og Storbritannien – også efter brexit

Tætte bånd mellem Danmark og Storbritannien – også efter brexit

arda

Storbritannien vil gøre det nemt for EU-borgere at blive i landet, hvis de ønsker det.

DAVID DAVIS, BRITISK MINISTER FOR UDTRÆDELSE AF EU

I sidste uge indledte jeg sammen med Michel Barnier forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU.

Jeg har gjort det klart, at vores førsteprioritet er at sikre rettighederne for EU-borgere, der bor i Storbritannien, og for britiske statsborgere i EU.

Det gælder ikke blot britiske statsborgere, men også personer fra hele EU, som har og fortsat vil yde et fantastisk bidrag til Storbritanniens økonomi og samfund.

Der bor mere end tre millioner EU-borgere i Storbritannien, inklusive tusindvis af danskere.

Danskerne er en integreret del af det britiske samfund. Deres bidrag er en uundværlig del af det stof, der udgør Storbritannien. Og de fortjener at gå deres fremtid i møde med så meget sikkerhed som muligt.

I sidste uge begyndte forhandlingerne om brexit, og jeg vil her gerne skitsere Storbritanniens bud på sikring af rettighederne for EU–borgere, vi værdsætter så meget. Og det er kun rimeligt, at vi samtidig opnår en gensidig aftale, der på samme vis beskytter de mere end 1 million britiske statsborgere bosat i EU.

Jeg anerkender, at der har været betydelig usikkerhed for mange af jer og for jeres familie og venner i Storbritannien.

Situationen er ikke blevet gjort nemmere af flere myter angående vores tilgang. Det inkluderer antydninger om, at Storbritannien ville smide EU-borgere ud, når vi forlader EU.

Eller at vi ville konstruere en så kompliceret proces, at det ville tage modet fra danskere med ønske om at blive i Storbritannien, efter at vi har forladt unionen. Sådanne spekulationer vil jeg gerne gå i rette med her og nu.

Vi vil garantere rettighederne for de EU-borgere, der allerede bor i Storbritannien, og gøre dem i stand til at fortsætte med at leve deres liv på den samme måde, som de gør nu. Vi vil behandle alle EU-borgere lige og undgå diskrimination mellem borgere fra forskellige medlemsstater. Vores hensigt er at gøre det muligt for alle lovlydige EU–borgere, som har bosat sig i Storbritannien inden en aftalt dato, sammen med deres familie at ansøge om såkaldt ”settled status” i henhold til britisk lov.

Det vil betyde, at man frit kan arbejde og studere i Storbritannien. Man vil have adgang til sundhedssystemet. Og man kan modtage overførselsindkomster og pensioner og ansøge om boligstøtte på samme måde som britiske statsborgere.

Hvorfor gør vi dette? Fordi det er det rette at gøre.

Vi vil fortsætte med at byde mennesker fra EU og resten af verden, der gerne vil til Storbritannien for at arbejde hårdt og bidrage til vores samfund, velkommen.

For at undgå et juridisk tomrum mellem afslutningen på rettighederne under den fri bevægelighed og opnåelse af ”settled status” vil der være en overgangsperiode mellem Storbritanniens udtræden af EU og tidspunktet for tildeling af de nødvendige dokumenter. EU-borgere vil i dette tidsrum kunne opholde sig lovligt i Storbritannien, og vi skaber dermed en sikkerhed for de personer, der venter på at modtage deres opholdsdokumenter.

Dette er en retfærdig ordning i naturlig anerkendelse af det uvurderlige bidrag, som EU-borgere har ydet til Storbritannien.

Vi håber, at denne aftale vil blive gengældt for briter bosat i Danmark. Fordi de også bidrager til jeres kultur og økonomi.

Derfor søger vi en gensidig aftale, der i bogstaveligste forstand sætter mennesker først. I løbet af de mange samtaler, jeg har haft med ledere over hele Europa det seneste år, er det tydeligt, at begge sider prioriterer at sikre borgerne deres rettigheder og give dem ro i sindet. Det blev således også taget op som noget af det allerførste, da jeg besøgte udenrigsminister Anders Samuelsen i marts.

Så jeg er ikke i tvivl om, at det er muligt. Vi vil fortsætte med at byde danskere velkommen i Storbritannien efter brexit.

Vi vil fortsætte med at købe jeres produkter, sælge jer vores og tage på ferie i jeres smukke land. Danmark og Storbritanniens fortid er uløseligt bundet sammen, det vil vores fremtid også være.

Jyllands-Posten

About Radio Sawa

Check Also

Liberal Alliance: Dansk Folkeparti dyrker splittelsen i blå blok

På dagen, hvor Dansk Folkeparti skyder det politiske år i gang på et sommergruppemøde i …

Flere flygtningeudgifter skal tælle som ulandsbistand

Nye regler fra OECD vil formentlig få den danske udviklingsbistand til at vokse. I hvert …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: