Home / samfund / Forskere: Vestlige statsborgere står bag flere terrorangreb end flygtninge
TV2

Forskere: Vestlige statsborgere står bag flere terrorangreb end flygtninge

MAIKEN REIMER RØNNEBERG

Ud af 65 terrorister er kun tre flygtninge eller asylansøgere, konkluderer forskere.

Flygtninge og asylansøgere står kun bag fem pct. af terrorangrebne de seneste to år, mens 73 pct. var statsborgere i det land, hvor de begik terror.

Det konkluderer en rapport fra Program on Extremism ved George Washington University. Her har et hold forskere gennemgået alle udførte jihad-relaterede terrorangreb i Europa og Nordamerika siden juni 2014, hvor terrorbevægelsen Islamisk Stat udråbte et kalifat i dele af Syrien og Irak, til juni i år.

De har fundet og undersøgt 51 gennemførte angreb i den periode, samtidig konkluderer rapporten, at der gennemsnitlig er fem planlagte eller udførte terrorangreb om måneden i Vesten.

Ud af de 65 gerningsmænd, der står bag de 51 angreb, var kun tre af dem flygtning eller asylansøger.

»Frygten for, at flygtninge kan være terrorister, er ikke bakket op af fakta. Der har været enkelte sager, hvor flygtninge og asylansøgere har været involveret i terror, og der kan siges at være en vis forbindelse til flygtningesituationen, fordi terrorister har brugt strømmen til at rejse ind i Europa på falske dokumenter. Men langt størstedelen af sagerne har ikke noget med flygtninge eller asylansøgere at gøre,« siger Lorenzo Vidino, der er terrorforsker og hovedforfatter til rapporten, til DR.

I rapporten skriver forskerne, at det er tydeligt, at den bølge af terroristangreb, der har ramt Europa og Nordamerika, har rødder uden for Vestens grænser. Her mener de bl.a., at Islamisk Stat har øget deres propaganda og derigennem nået ud med deres budskab.

»Vi ser en alvorlig situation, hvor det typisk er personer fra Vesten, der begår angreb. Landene melder om høje tal for radikaliserede personer, og efterretningstjenerne har ikke ressourcer til at overvåge alle de personer, der kan udgøre en trussel,« siger Lorenzo Vidino til DR.

Ved de fleste angreb var det kun en enkelt person, der udførte selve angrebet.

»Der er ikke bare en profil på en terrorist. Dem, der angreb, var både teenagere, mænd på 50 år, vagabonder, tilsyneladende almindelige mennesker, syrienkrigere og bare mennesker, der holdt for sig selv, som ikke har nogen spor af radikalisering i deres fortid,« skriver forskerne.

Jyllands-Posten

About Radio Sawa

Check Also

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

Nordiske lande vil kopiere dansk asylpolitik

Det er ikke længere kun hygge, bacon og grøn energi, der gør Danmark interessant for …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: