Home / Nyheder / Røde partier er parate til at presse Støjberg yderligere
(Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Røde partier er parate til at presse Støjberg yderligere

Alternativet mener, at Støjberg bør gå af i sag om ulovlig instruks. R og EL afventer samråd i næste uge.

Rød blok er parat til at lægge yderligere pres på udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sagen om en ulovlig instruks, der gik ud på, at mindreårige asylansøgere skulle adskilles fra deres ældre ægtefæller.

Instruksen kom på trods af advarsler fra embedsmænd.

Alternativet mener nu, at Støjberg bør gå af som minister. De Radikale og Enhedslisten vil først afvente torsdagens samråd om sagen. Men begge partier kalder sagen for meget alvorlig for ministeren.

– Vi skal blive ved med at presse på, for jeg kan ikke acceptere, at vi har en minister, der handler mod bedre vidende, siger Josephine Fock, Alternativets udlændingeordfører.

Ifølge Sofie Carsten Nielsen, udlændingeordfører for De Radikale, er Støjberg i problemer.

– Det er næsten umuligt at forestille sig, at embedsværket ikke gjorde ministeren opmærksom på det. Det er meget alvorligt.

– Vi ved, at ministeren har gjort noget ulovligt. Men alle pile peger også på, at hun gjorde det med fuldt overlæg, siger Sofie Carsten Nielsen.

Centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge Politiken at advare Støjberg mod den ulovlige instruks.

Støjberg besluttede selv at fjerne den afgørende passage om individuelle vurderinger fra instruksen. Men Støjberg har over for avisen fastholdt, at hendes embedsmænd sagde god for den endelige skriftlige instruks.

Dagen før, hun udsendte den, advarede embedsmænd i en mail til ministeriets top om de juridiske problemer. Det skrev Politiken mandag.

Socialdemokraten Mattias Tesfaye, medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget, mener ikke, at embedsmændene har grund til at lyve.

– Vi kan ikke gå på sommerferie og være i tvivl om, hvorvidt landets udøvende magt træffer beslutninger i strid med loven, siger han og tilføjer, at S afventer samrådet, før partiet tager yderligere stilling.

Enhedslisten udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener, at det trækker op til en kommissionsundersøgelse. Her skal embedsmænd under vidneansvar udtale sig i sagen.

Blå blok har allerede forsvaret Støjberg. Men det giver Johanne Schmidt-Nielsen ikke meget for.

Blå bloks forsvar af Støjberg betyder, at hun ikke skal frygte at blive væltet. Der er nemlig ikke flertal for det.

Ifølge Politiken forsøgte Dansk Folkeparti sidste år at afspore Ombudsmandens undersøgelse af en eventuel ulovlig Støjberg-instruks.

Det gjorde DF’s udlændingeordfører, Martin Henriksen, ifølge avisen ved at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at ophøje Støjbergs tvangsadskillelse af unge asylpar.

Dermed skulle Ombudsmanden sætte sagen i bero. Josephine Fock tolker det som en aftale mellem Støjberg og Martin Henriksen. Det afviser sidstnævnte.

– Vi havde ikke nogen aftale, siger han.

/ritzau/

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: