Home / Nyheder / EU-observatør: Hjemsendelser af migranter koster i gennemsnit 43.000 kr.
Foto: Andrew Medichini

EU-observatør: Hjemsendelser af migranter koster i gennemsnit 43.000 kr.

Flere end 10.000 personer blev med magt sendt tilbage til deres hjemlande i 2016. I de første fire måneder af 2017 har hjemsendelser kostet EU mindst 120 mio. kr.

AF: EMILIE HOLT VISSING

En EU-observatør har undersøgt omkring 100 hjemsendelser af migranter i perioden 2015 til oktober 2016.

Det har vist sig, at det i gennemsnit koster 43.000 kr. at sende én person tilbage til hjemlandet, skriver euobserver.

I 2016 blev mindst 10.000 personer sendt hjem fra europæiske lande ved hjælp af EU’s grænseagentur, Frontex, mens antallet i 2015 lå på 3.565.

F.eks. skulle fem mænd fra Vestafrika – fire fra Togo og en enkelt fra Benin – i maj 2016 sendes tilbage til deres hjemlande fra Schweiz.

Af ukendte årsager blev de fem mænd dog fjernet fra passagerlisten kort før afgang. Det betød, at flyet i stedet blev omdirigeret og fløj af sted med blot to togolesiske statsborgere, der var blevet udvist fra Tyskland, i selskab med 13 vagter.

Regningen løb op i 177.000 euro, svarende til mere end 1,3 mio. kr. – hvilket vil sige, at prisen per udvist migrant endte på over en halv million kr.

»Når returoperationer bliver planlagt og godkendt, kan uventede omstændigheder føre til ændringer i sidste øjeblik herunder ændrede medicinske forhold, nye asylansøgninger eller juridiske udfordringer,« lyder det fra en talsmand fra Frontex ifølge euobserver.

Da det senere lykkedes at hjemsende de resterende fem mænd fra Vestafrika, havde prisen imidlertid beløbet sig op i samlet 650.000 kr. pr. person.

Det var Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogning (Frontex), som fik til opgave at sende mændene hjem. Agenturet har mellem januar og april i år brugt knap 120 mio. kr. på at sende migranter tilbage til deres hjemlande.

Ifølge Franck Duvell, seniorforsker ved Center for Migration, Politik og Samfund ved Oxford Universitet, kan de store pengebeløb imidlertid blot være toppen af isbjerget.

»Til dette (flyudgifter, red.) skal vi også tilføje de nationale omkostninger til tilbageholdelse og – hvor det er relevant – at bringe dokumenter i orden. Så de samlede omkostninger er formentlig betydeligt højere,« siger han til euobserver.

Når en migrant skal hjemsendes ved hjælp af fly, er det som hovedregel finansieret af medlemsstaterne af Frontex, hvilket Danmark deltager i på mellemstatsligt grundlag.

Jyllands-Posten

About Radio Sawa

Check Also

Løkkes valgbombe: Åbner for SV-regering

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i bogen “Befrielsens øjeblik”, der udkommer torsdag, at et …

Danmark giver 675 millioner kroner til krigens ofre i Syrien

Den danske regering donerer 675 millioner kroner til den humanitære indsats i Syrien og i …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: