Home / Kultur / Janteloven

Janteloven

Danskere taler sommetider om ”Janteloven”.

Det er ikke en lov, som man dømmer efter i en retssal. Det er ikke en lov, som politiet håndhæver.

Det er en lov, som forfatteren Aksel Sandemose fandt på i bogen ”En flygtning krydser sit spor” fra 1933. Hovedpersonen Espen Arnakke bor i en provinsby, som hedder Jante, og han føler at mennesker omkring ham prøve at holde ham nede.

Aksel Sandemose voksede op i Nykøbing Mors, en mindre by på en ø i Limfjorden. Han har ikke sagt direkte, at byen inspirerede ham til fortællingen om Espen Arnakke og Janteloven, men forfatteren var ikke rigtig glad for sin hjemby. Hans mor kom fra Norge, og da han blev voksen flyttede han dertil og boede der resten af sit liv, bortset fra et ophold i Sverige under 2.Verdenskrig.

Janteloven har 10 paragraffer ligesom De 10 Bud fra Det gamle Testamente. Mens jøderne er på flugt i ørkenen går Moses op på bjerget Sinai og kommer senere ned igen med to stentavler, hvor han har indridset ti leveregler, som Jahve har fortalt ham. Aksel Sandemose har også skrevet ti regler, men de har ikke meget med forholdet mellem Gud og mennesker at gøre.
I bogen har de med forholdet mellem alle mennesker at gøre. De ti leveregler er det pres, som samfundet kan bruge til at holde sammen på sine individer, og Janteloven kan sikre, at ingen vokser sig højere eller mere succesfuld end andre. Måske er det en dårlig måde at bevare fællesskabet på, når det enkelte menneske skal holdes nede med negative udsagn som Jantelovens ti paragraffer. Der er ikke meget plads til fornyelse eller udvikling, hvis alle mennesker går og er bange for, hvad alle andre vil tænke eller sige om én. Så lader man hellere være med at få gode ideer eller ytre sig om ting, som man synes kunne gøres bedre.
Jantelovens 10 bud:
⦁ Du skal ikke tro, du er noget.
⦁ Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
⦁ Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
⦁ Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
⦁ Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
⦁ Du skal ikke tro, at du er mere end os.
⦁ Du skal ikke tro, at du duer til noget.
⦁ Du skal ikke grine ad os.
⦁ Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
⦁ Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Nogle siger, at danskere og andre folkeslag i Norden normalt ikke roser sig selv eller taler højt om de ting, vi har været heldige med eller dygtige til. Hvis man er et ordentligt menneske prøver man på at være lidt forsigtig med lykken og den succes, man kan opleve i sit liv.

Det sker tit, at en dansker glemmer det og taler højt om, at han eller hun er dygtig til noget eller har tjent rigtig mange penge og viser det ved at købe dyre ting, som andre mennesker kan se. Men så synes mange, at vedkommende er alt for smart og prøver at finde nogle af de dårlige sider og fremhæver dem i stedet for.

Måske er det fordi vi er bange for, at lykken pludselig forsvinder, hvis vi taler for meget om den? Eller måske er vi bange for, at andre skal blive misundelige på os, så vi ikke kan være med i fællesskabet?

Heldigvis har mange mennesker brugt Aksel Sandemoses Jantelov til at tænke over, hvordan vi mennesker behandler hinanden. Og nogen har formuleret en helt omvendt og positiv Jantelov, som giver selvtillid og får folk til at tænke godt om sig selv og hinanden. Måske var det i virkeligheden det, som Aksel Sandemose gerne ville inspirere til. Måske kan den positive Jantelov gøre verden til et bedre sted.

Den positive jantelov

1. Du skal vide, at vi andre regner med dig.

2. Du må indse, at mindst 4-5 mennesker – dine nærmeste – er helt afhængige af dig.

3. Du skal vide, at vi ved, at der er noget godt og værdifuldt i dig, som vi har brug for.

4. Du skal vide, at du har nogle menneskelige egenskaber, som vi holder af.

5. Du skal vide, at vi andre også kender til at føle sig betydningsløs, værdiløs, ensom og mislykket.

6. Du skal vide, at du hører sammen med os.

7. Du skal vide, at vi vil gøre meget for dig.

8. Du skal tro på, at dit eget liv og vort samfunds beståen er meget afhængig af din indsats.

9. vi – du og jeg – kan løse problemerne i fællesskab.

About Radio Sawa

Check Also

Fem uskrevne regler på jobbet

Som nyankomne kan det være svært at forstå de mange uskrevende regler på den danske …

Kim Larsen – folkets stemme

Af: Sisse Skovbakke Gasolin ”Rabalderstræde”, 1975 Vi kan ikke komme udenom Kim Larsen og Gasolin, …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: