Home / Kultur / Hvad er fastelavn?
Foto: Martin Kierstein / Colourbox

Hvad er fastelavn?

Fastelavn
Fastelavnssøndag falder syv uger før påske og har traditionelt været dagen, hvor man kunne spise og feste igennem før de 40 dages faste, som forbereder påsken.
Siden reformationen har der ikke været krav om egentlig faste op til påske i folkekirken. Derfor har fastelavn heller ikke haft den samme betydning.
Men dagen er igen blevet en lille festdag i kirken. Mange kirker holder familiegudstjeneste og indbyder børnene til at komme udklædte. Det er også blevet almindeligt at spise fastelavnsboller sammen og slå katten af tønden efter gudstjenesten.
Jesus’ dåb
Fastelavnssøndag hører vi i kirken fortællingen om Jesus, som bliver døbt af Johannes Døberen og udpeget som Guds søn.
Dåben bliver begyndelsen på Jesus’ vandring mod Jerusalem, hvor han bliver korsfæstet i påsken. Det første, han gør, er dog at gå ud i ørkenen i 40 dage, hvor han faster.
Fastelavnssøndag med beretningen om Jesus’ dåb indleder altså også i dag de 40 dages faste, som fører frem til påske.
Flæskesøndag og hvide tirsdag
I middelalderen kaldte man fastelavnssøndag og fastelavnsmandag for flæskesøndag og flæskemandag. De to dage skulle man forsyne sig godt med kød, før fasten begyndte om onsdagen.
Tirsdagen var den sidste dag med hvidt brød på bordet og blev kaldt for hvide tirsdag. De populære fastelavnsboller, som vi i dag spiser lige fra nytår til fastelavn, hører oprindeligt denne dag til.

Katten af tønden
Vi slår stadig katten af tønden, men katten er for længst skiftet ud med slik og frugt. Dengang der var en levende kat i tønden, fik den lov at løbe, når bunden var slået ud. Det blev opfattet som tegn på, at det onde så var jaget ud af byen eller gården.

About Radio Sawa

Check Also

Fem uskrevne regler på jobbet

Som nyankomne kan det være svært at forstå de mange uskrevende regler på den danske …

Kim Larsen – folkets stemme

Af: Sisse Skovbakke Gasolin ”Rabalderstræde”, 1975 Vi kan ikke komme udenom Kim Larsen og Gasolin, …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d bloggers like this: