السبت , نوفمبر 16 2019
الرئيسية / أخبار الأسبوع / نشرة الأخبار Ugens nyheder 10

نشرة الأخبار Ugens nyheder 10

Overskrifter 

Læger og sygeplejersker advarer om strejke

Uddannelsesminister: Det faglige niveau skal være højt på universiteterne

Flere undervisere i Folkeskolen har ingen læreruddannelse

Regeringen vil forlænge grænsekontrol

Kommunernes Landsforening: Der mangler praktiserende læger

Regeringen og som en del af sin ghettoplan vil give kommuner ret til at sammenkøre data om forældre og deres børn fra en lang række registre. Målet er at opdage udsatte børn så tidligt som muligt. Midlet er at bruge kunstig intelligens til at lave en tæt digital profilering med point til alle familier med mindre børn i landets kommuner.

DR

 

Kontrollen ved den danske grænse udløber 12. maj, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil gerne forlænge politiets kontrol. Sammen med fem andre lande fra EU vil regeringen vil gerne fortsætte kontrollen. Der kommer ikke mere så mange flygtninge ind i Danmark, men ministeren er nu bekymret for terrortruslen. Derfor skal politiet blive ved den danske grænse til Tyskland. Den græske regering vil arbejde for at få de åbne grænser tilbage, men de andre lande i Schengen-samarbejdet er ikke enige.

DR

 

I denne uge drager en række danske folketingsmedlemmer til Grækenland og Italien for at danne sig et førstehåndsindtryk af flygtningesituationen, der har været et omdrejningspunkt i dansk og europæisk politik siden 2015. Martin Henriksen, der Formanden for Folketingets udlændingeudvalg mener ikke, at Danmark har et ansvar for, hvordan forholdene for asylansøgerne i de græske lejre er.

Ritzau 

 

Integrationsminister Inger Støjberg vil lave en ny lov, så udlændinge ikke mere kan få forlænget deres opholdstilladelse, selv om de har haft fast arbejde i to år og tjener over 417.000kr om året. Inger Støjberg ønsker at stramme loven, fordi somalieren Mohamed Ibrahim, der arbejder på et slagteri i Thy, fik forlænget sin opholdstilladelse. Mohamed Ibrahims sag har været meget omtalt i medierne, og Martin Henriksen fra DF har bedt integrationsministeren om at stramme loven, så andre udlændinge ikke får samme mulighed. Johanne Schmidt-Nielsen fra EL mener, at udlændinge, som forsørger sig selv og klarer sig godt, bør kunne blive i Danmark.

DR

Landets offentlige ansatte skal have nye overenskomster. Fagforeningerne forhandler med stat, regioner og kommuner om løn og arbejdstider. Forhandlingerne er gået i stå, og hvis man ikke finder en løsning, vil det føre til strejke eller lockout. Et lock out i regionerne betyder, at næsten samtlige ansatte på sygehuse og andre steder i sundhedsvæsenet sendes hjem uden løn. Man vil kun beholde nogle få ansatte til at være klar i nødsituationer. I forvejen har innovationsminister Sophie Løhde varslet et lock out for 120.000 statsligt ansatte, hvis man ikke får forhandlet sig frem til en overenskomst på området.

DR

I forhandlingerne om ny overenskomst for alle offentligt ansatte står parterne meget langt fra hinanden. Stat, kommuner og regioner ønsker ikke at give de ansatte lønstigninger eller bedre arbejdstider, og de faglige organisationer har nu advaret om strejker. Strejkerne kommer dog ikke til at dække hele landet. Nogle områder går fri, mens andre vil blive ramt.  Alle fagforeninger står sammen, og det er ikke set før. Fagforeningerne føler, at de ansattes arbejdsvilkår vil blive dårlige, hvis de ikke står fast på deres krav.

DR

Danmarks Lærerforening og Bupl har udsendt strejkevarsel. Samlet varsles 10.900 lærer og pædagoger at strejke. Det kan berøre op til 100.000 børn. Vi ønsker at få arbejdsgiverne til at lave en overenskomstaftale med os, så folkeskolen kan få en ny start, og så vi igen kommer ind på samarbejdssporet, siger formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening. Samlet vil 5900 lærere og 5000 pædagoger strejke fra den 4. april, hvis ikke parterne når til enighed før det.

Ritzau

Staten har advaret om lockout for alle statsansatte. Det vil betyde, at advokater under anklagemyndigheden ikke vil kunne møde i retten. Mange retsmøder vil blive udsat, og selv store retssager vil gå i stå, så længe lockouten varer, siger rigsadvokat Jan Reckendorff. Grundlovsforhør og andre akutte sager vil dog ikke blive berørt. 

DR

Flere og flere undervisere i folkeskolen er ikke uddannede lærere. Mange uddannede lærere er søgt væk fra Folkeskolen, og skolereformen fra 2014 har en del af skylden, mener Danmarks Lærerforening. I stedet må skolerne ansætte undervisere med studentereksamen, men også pædagoger og akademikere bliver brugt som undervisere. En undersøgelse viser, at både børn og forældre mener, at det giver problemer, når underviseren ikke har en læreruddannelse. Der er mere støj i timerne, og børnene får ikke det samme ud af at gå i skole.

DR

 

En undersøgelse blandt unge, der har forladt universitetet uden en eksamen, viser at de fleste af dem syntes, at uddannelsen er for svær. Men det skal ikke være let at gå på universitetet, siger uddannelsesminister Søren Pind. Det faglige niveau skal være højt.  Sana Mahin Doost er forkvinde for de studerendes organisation DSF, og hun mener, at mange nedskæringer er skyld i, at de studerende føler sig fortabt på studiet. Hvis de får bedre vejledning og mere undervisning, vil det løse problemet, siger hun.

DR

Nye tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at Flere danskere mellem 16 og 45 ryger dagligt. I 2013 røg 15 procent af de 16 – 45-årig dagligt. I 2017 ryger 16,2 procent dagligt. Niels Them Kjær der er er projektchef i Kræftens Bekæmpelse mener,at højere priser, tobak under disken i butikkerne og eventuelt røgfri skoletid på ungdomsuddannelserne vil få færre til at ryge.

DR

DSB indrømmer, at det har været for dyrt at køre i tog. Derfor vil de i 2018 sætte prisen ned på billetter i landsdelene. Liberal Alliances trafikordfører Villum Christensen vil presse DSB til at sætte prisen ned med 10% på alle billetter. Det kan DSB ikke love, men underdirektør i DSB Aske Wieth-Knudsen garanterer, at der kommer mange flere orange billetter på tog med ledige pladser. Orange billetter er 70% billigere end normale billetter, og i 2017 var næsten hver sjette solgte DSB-billet orange.

DR

Hvis strejke eller lockout bryder ud til april, vil offentlige kontorer ikke kunne udstede nye pas eller kørekort. Derfor har mange borgere bestilt nyt pas eller kørekort i meget god tid. Folk vil være sikre på, at deres papirer er i orden, så de kan komme på sommerferie. Nogle par har planlagt at blive gift på rådhuset, og mange rykker deres bryllup frem, så deres fest ikke bliver ramt af strejke eller lockout. Der er for mange sygehuslæger og for få praktiserende læger. Det mener Kommunernes Landsforening.

 

Danmark er det land i verden, der har flest læger på sygehusene i forhold til vores størrelse, siger formand for KL Martin Damm. Al for megen behandling finder sted på sygehusene. KL mener, at der på sundhedsområdet fremover satses på hjemmepleje og praktiserende læger – især fordi der bliver flere og flere ældre borgere. Regionsrådsformand i Nordjylland Ulla Astman (A) er uenig. Flere hundrede sygehus-teams over hele landet kommer også ud i borgernes eget hjem, siger hun. Det er gammeldags at tænke sygehuse og kommunal sygepleje som to forskellige ting. Al behandling skal hænge sammen, det er vigtigt for borgerne, siger Ulla Astman.

DR

 

Siden 1981 er blodprøver fra danske spædbørn blevet sendt til Broad Institute i USA til brug inden for forskning i DNA. Aarhus Universitet har ikke ført kontrol med sikkerheden omkring dansk dna i USA, og det er i strid med dansk lov. Blodprøverne er sendt til Broad Institute i USA, og omdannet til anonyme data, som kan søges på en computer. I øjeblikket bruges disse data til forskning i psykiske sygdomme. Der er ikke tegn på, at Broad Institute har misbrugt dette register eller på anden måde er uforsigtige i deres brug af de danske blodprøver. Men Aarhus Universitet skal kontrollere det, og det er ikke sket, indrømmer Arnold Boon, direktør for AU. 

TV2

Danske kommuner beder om kontrol i danske lufthavne af flypassagerer, der kommer hjem fra lande uden for Schengen-området. Mange rejser på ferie i deres hjemland uden at melde dagpenge eller kontanthjælp fra. Det er ulovligt og kaldes socialt bedrageri.  Inden passagererne henter deres bagage i lufthavnen, vil de blive bedt om deres personnummer. I indkomstregistret kan man så tjekke, om de modtager sociale ydelser og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fortæller, at de første kontroller allerede er lavet. Ved de første fire kontroller i mandags blev udtaget 21 passagerer, som var på sociale ydelser. Det vil nu blive kontrolleret, om de har meldt dem fra, mens de var afsted, eller om de har begået socialt bedrageri.

DR

 

Den 31-årige Shuaib Khan, der er dømt for at have truet politiet, bliver alligevel ikke udvist af Danmark. En dom i Københavns Byret er ændret af Landsretten, så han kan blive boende i Danmark, når han har afsonet 60 dages fængsel. Både anklageren og mange politikere har ønsket, at bandelederen udvises til Pakistan, fordi han er blevet dømt til fængsel mange gange. Men Landsretten mener ikke, at denne sag er nok til at dømme ham til udvisning. Shuaib Khans forsvarer Michael Juul Eriksen siger, at det er Landsretten og ikke politikerne, der skal afgøre retssager.

DR

عن Radio Sawa

شاهد أيضاً

نشرة الأخبار الأسبوعية 25

Overskrifter  – En ny minister i Lars Løkke Rasmussens regering. – DF truer med at …

نشرة الأخبار الأسبوعية 24 Ugens nyheder

Overskrifter  – Folkemødet på Bornholm slår et rekord med ca. 30,000 mennesker til åbning – …

This site is protected by WP-CopyRightPro
%d مدونون معجبون بهذه: